Al 15 jaar specialist in studieboeken
img

Veilig handelen voor kopers

Gelukkig komt het zelden voor dat een verkoper zich niet aan gemaakte afspraken houdt. Dit neemt niet weg dat het geen kwaad kan om zo voorzichtig mogelijk te zijn. Lees de onderstaande tips voor veilig handelen goed door voordat je een koop definitief maakt door het afgesproken bedrag te voldoen.


1. Maak heldere afspraken over de afhandeling van de koop
Zorg dat de volgende zaken duidelijk zijn voor zowel jou als de verkoper:

  • de prijs en druk van de studieboeken
  • hoe de boeken bij jou komen en wanneer
  • wie de eventuele verzendkosten betaalt


Koop je veel boeken van tegelijk van één persoon? Overweeg in dat geval om de boeken op te halen of ergens met de verkoper af te spreken. Je bespaart verzendkosten en kunt de boeken ook nog even checken voordat je ze daadwerkelijk koopt. 

2. Controleer de verkoper
Gelukkig komt het zelden voor dat een verkoper zich niet aan de afspraken houdt. Toch kunnen we het niet voor 100 procent garanderen dat het altijd goed gaat. Zoek voordat je geld overmaakt naar de verkoper eerst even met zijn of haar contactgegevens en bankrekeningnummer op fora en OpgeletOpIntenet. Ook kan je op deze specifieke website van de Politie controleren of er bij een bankrekeningnummer meldingen staan die duiden op een malafide verkoper.

Wees sowieso alert als:

  • Een verkoper een bankrekeningnummer opgeeft waarvan de naam van de rekeninghouder anders is dan zijn of haar eigen naam;
  • De verkoper zijn of haar geld van jou wilt ontvangen via een 3V Card (een anonieme credit card) of via een iDeal betaling naar zo'n kaart;
  • De verkoper zegt op een plek te wonen die minder makkelijk bereikbaar is, bijvoorbeeld een van de Waddeneilanden;
  • De verkoper zijn of haar telefoon niet opneemt, of het telefoonnummer blijkt buiten gebruik.


Mocht je malafide verkoper aantreffen op onze website, geef het aan ons door. Wij kunnen vervolgens maatregelen treffen om herhaling tegen te gaan.

3. Verifieer of je echt de juiste titels koopt
Check goed of je ook echt de boeken koopt die je nodig hebt. Ieder exemplaar heeft een uniek ISBN code. Het checken of je de juiste titels koopt, kan dan ook het best op basis van ISBN. Zo sluit je uit dat het bijvoorbeeld de verkeerde druk is.

4. Neem telefonisch contact op met de verkoper
Wanneer de verkoper akkoord gaat met je koopaanvraag, ontvang je zijn of haar contactgevens automatisch per e-mail. Het is aan de raden (zeker voordat je grotere bedragen overmaakt), om even telefonisch contact op te nemen. Zo weet je in ieder geval dat de contactgegevens naar waarheid zijn opgegeven.

5. Let op bij 'aanbiedingen die je niet kunt weerstaan'
Als je een koopaanvraag doet, zie je op de verkoperspagina welke boeken een persoon allemaal aanbiedt. Wanneer een verkoper veel (uiteenlopende) boeken tegelijk verkoopt tegen dumpprijzen kan het geen kwaad om alert te zijn. Informeer bijvoorbeeld waarom de verkoper zo veel boeken verkoopt tegen erg lage prijzen. Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het namelijk soms ook...

Goedkope studieboeken?

Koop tweedehands studieboeken en bespaar tot 60 procent.

Zoek direct

Studieboeken verkopen?

Verkoop je studieboeken makkelijk en zonder verkoopcommissie.

Start verkopen