Top 5 tweedehands studieboeken helemaal van HBO

Gepubliceerd op: maandag 25 augustus 2014

HBO'ers verkopen met afstand de meeste gebruikte studieboeken. De Top 5 van onderwijsinstellingen met het grootste aantal verkopende studenten zijn dit jaar allemaal HBO-instellingen. De eerste niet-HBO-instelling is de Universiteit van Amsterdam, dat net buiten de Top 5 valt. Dat blijkt uit gegevens van tweedehandsstudieboeken.nl, Nederlands grootste gratis handelswebsite voor tweedehands studieboeken.

Top 5 aanbod tweedehands studieboeken
Studenten van de onderstaande onderwijsinstellingen zijn het meest actief in de verkoop van gebruikte studieboeken.

1 - Hogeschool van Amsterdam
2 - Hogeschool Utrecht
3 - Hogeschool Rotterdam
4 - Haagse Hogeschool
5 - Christelijke Hogeschool Windesheim

Verkopers per studieniveau
Het aantal actief verkopende HBO'ers is groter dan het aantal universitaire studenten en MBO'ers bij elkaar:

HBO 55%
WO 22%
MBO 22%
Overig 1%

De gegevens zijn afkomstig uit de database van onder andere tweedehandsstudieboeken.nl. Oprichter Herman de Waard heeft een sterk vermoeden waarom vooral HBO'ers hun boeken na een vak weer doorverkopen. "Universitaire studenten zijn geneigd om hun gebruikte studieliteratuur als naslagwerk te bewaren. In het HBO zijn de boeken vaker gericht op het bijbrengen van een vaardigheid. Als die eenmaal onder de knie is, dan wordt het boek sneller als overbodig gezien."

Opleidingen met de meeste aangeboden studieboeken
De opleiding met de meeste beschikbare tweedehands studieboeken is de Pabo. Op plaats 5 is de eerste universitaire opleiding terug te vinden.

1 - Pabo (HBO)
2 - Bedrijfseconomie (HBO)
3 - Verpleegkunde (HBO)
4 - Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)
5 - Psychologie (WO)

Het aantal aangeboden boeken per verkoper nam in het afgelopen jaar sterk toe. Deze toename is grotendeels toe te schrijven aan de vernieuwde app voor Android en iOS, waarmee studenten met hun smartphone de streepjescode van een studieboek scannen en deze direct op hun eigen pagina plaatsen. Gemiddeld wordt een tweedehands studieboek verkocht tegen 64 procent van de nieuwprijs. Bij populaire studies neemt het verschil tussen vraagprijs ten opzichte van de nieuwprijs toe.

Over BookNext
BookNext is de overkoepelende organisatie achter Tweedehandsstudieboeken.nl. Met onder andere deze website heeft BookNext inmiddels het grootste gratis advertentienetwerk in Nederland voor gebruikte studieboeken. Afgelopen jaar bezochten bijna 350.000 kopende en verkopende studenten de websites van BookNext.